دوره 11، شماره 41 - ( 9-1399 )                   جلد 11 شماره 41 صفحات 66-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Tehrani H, Amiri P, Jalili Akbarian M, Vejdani M, Razmara E, Hassanpour K. The therapeutic effect of adding probiotics to standard asthma treatment in children with mild to moderate asthma. NCMBJ 2020; 11 (41) :59-66
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1353-fa.html
تهرانی هومن، امیری پرستو، جلیلی اکبریان مهدی، وجدانی مرجان، رزم آرا الهه، حسن پور کاظم. بررسی اثر درمانی افزودن پروبیوتیک ها به درمان استاندارد آسم درکودکان مبتلا به آسم خفیف تا متوسط. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1399; 11 (41) :59-66

URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1353-fa.html


گروه اطفال، دانشکده پزشکی، مرکز تحقیقات بیماری های غیر واگیر، بیمارستان حشمتیه، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران ، drhassanpour@yahoo.com
متن کامل [PDF 3288 kb]   (1367 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (2411 مشاهده)

بررسی اثر درمانی افزودن پروبیوتیک ها به درمان استاندارد آسم درکودکان مبتلا به آسم خفیف تا متوسط

هومن تهرانی1، پرستو امیری2، مهدی جلیلی اکبریان1، مرجان وجدانی3، الهه رزم آرا4، کاظم حسن پور5*

1. دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران

2. گروه پزشکی اجتماعی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

3. کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

4. کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران

5. دانشیار مغز و اعصاب کوردکان، گروه اطفال، دانشکده پزشکی، مرکز تحقیقات بیماری های غیر واگیر، بیمارستان حشمتیه، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران

 

 

 

چکیده

سابقه و هدف: آسم یکی از شایعترین بیماری مزمن دوران کودکی است که که باعث مراجعه مکرر آنها به بیمارستان و غیبت از مدرسه می شود. در این مطالعه به تعیین اثر درمانی افزودن پروبیوتیک به درمان استاندارد در کودکان مبتلا به آسم خفیف تا متوسط پرداخته شد.

مواد و روش ها: این مطالعه کارآزمایی بالینی دو سوکور بر روی120 بیمار 3 تا 8 ساله مبتلا به آسم خفیف تا متوسط مراجعه کننده به درمانگاه تخصصی اطفال بیمارستان حشمتیه سبزوار صورت گرفت. بیماران با روش نمونه گیری تصادفی ساده بر اساس بلوکی جایگشتی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند و قطره های پروبیوتیک و پلاسبو به مدت دو ماه در اختیار آنها قرار گرفت و نحوه استفاده صحیح آموزش داده شد. در انتهای ماه دوم پرسشنامه استاندارد تست کنترل آسم (ACT) توسط پژوهشگر تکمیل شد. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار  SPSS19تحلیل شد.

یافته ها: در بررسی پیامدها به دنبال


متن کامل:   (1530 مشاهده)

بررسی اثر درمانی افزودن پروبیوتیک­ها به درمان استاندارد

 آسم درکودکان مبتلا به آسم خفیف تا متوسط

هومن تهرانی1، پرستو امیری2، مهدی جلیلی اکبریان1، مرجان وجدانی3، الهه رزم آرا4، کاظم حسن پور5*

1. دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران

2. گروه پزشکی اجتماعی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

3. کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

4. کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران

5. گروه اطفال، دانشکده پزشکی، مرکز تحقیقات بیماری های غیر واگیر، بیمارستان حشمتیه، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران


چکیده

سابقه و هدف: آسم یکی از شایع­ترین بیماری مزمن دوران کودکی است که که باعث مراجعه مکرر آن­ها به بیمارستان و غیبت از مدرسه می­شود. در این مطالعه به تعیین اثر درمانی افزودن پروبیوتیک به درمان استاندارد در کودکان مبتلا به آسم خفیف تا متوسط پرداخته شد.

مواد و روش ­ها: این مطالعه کارآزمایی بالینی دو سوکور بر روی120 بیمار 3 تا 8 ساله مبتلا به آسم خفیف تا متوسط مراجعه­کننده به درمانگاه تخصصی اطفال بیمارستان حشمتیه سبزوار صورت گرفت. بیماران با روش نمونه­گیری تصادفی ساده بر اساس بلوکی جای­گشتی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند و قطره­های پروبیوتیک و پلاسبو به­مدت دو ماه در اختیار آن­ها قرار گرفت و نحوه استفاده صحیح آموزش داده شد. در انتهای ماه دوم پرسش­نامه استاندارد تست کنترل آسم (ACT) توسط پژوهش­گر تکمیل شد. داده­های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS19 تحلیل شد.

یافته­ ها: در بررسی پیامدها به­دنبال افزودن پروبیوتیک­ها به درمان استاندارد به­مدت دو ماه در این بیماران، تغییر معنی­دار آماری درکنترل آسم (کنترل نسبی و عدم کنترل) بین دو گروه مشاهده نشد (05/0<P).

نتیجه­ گیری: با توجه­به نتایج این مطالعه و عدم ایجاد تأثیر معنی­دار آماری بین دو گروه مداخله و کنترل اضافه کردن پروبیوتیک­ها به درمان استاندارد آسم درکودکان مبتلا به آسم خفیف تا متوسط پیشنهاد نمی­شود.

واژه ­های کلیدی: آسم، آسم خفیف، آسم متوسط، پروبیوتیک، تست کنترل آسم


 

مقدمه

آسم یکی از شایع­ترین بیماری­های مزمن در جهان است (1) که در اثر ترکیبی از تعاملات پیچیده محیطی و ژنتیکی ایجاد می‌شود (2). بیش­ترین شیوع آسم در کودکان و نوجوانان است و حدود 300 میلیون نفر در جهان به آن مبتلا هستند. تظاهرات بالینی آن شامل ویزینگ، سرفه، تنگی نفس تا دیسترس تنفسی یا نارسایی تنفسی است (3). در گزارش بار جهانی آسم در سال 2003، میزان شیوع بیماری آسم در ایران در کل جمعیت حدود 5/5 درصد برآورد گردید. بر طبق همین گزارش میزان شیوع آسم در دوران کودکی حدود 10 درصد است (4).آسم دوران کودکی به­علت تغییر شکل راه­های هوایی می­تواند باعث محدودیت دائمی عملکرد تنفسی شود و در صورت عدم درمان مناسب احتمال ایجاد بیماری انسدادی مزمن ریه در این افراد افزایش می­یابد (5).

از مهم­ترین ریسک فاکتورهای ایجاد آسم می­توان به سابقه مثبت خانوادگی، فقر، زندگی در نزدیکی کارخانجات صنعتی، آلرژی­های غذایی، نژاد سیاه، سابقه آسم مادر، سابقه برونشیولیت، وزن تولد کم­تر از 2500 گرم، مصرف سیگار توسط مادر ( بیش از نصف پاکت در روز )، خانه کوچک، تعداد زیاد افراد خانواده و تماس زیاد با آلرژن­ها در دوران شیرخوارگی اشاره کرد (6).

داروهای اصلی آسم شامل گشادکننده­های برونش و داروهای کنترل کننده هستند (7). درمان علائم حاد به­طور معمول با استفاده از داروهای استنشاقی کوتاه اثر بتا ۲ آگونیست (مانند سالبوتامول) و کورتیکواستروئیدها خوراکی صورت می‌گیرد. در موارد بسیار شدید ممکن است لازم باشد از کورتیکواستروئیدهای داخل وریدی یا سولفات منیزیم استفاده شده و فرد بستری گردد. (8).

پروبیوتیک­ها میکروارگانیسم­های زنده­ای هستند که توسط مهار یا کاهش میکروارگانیسم­های پاتوژن منجر به بهبود سلامت انسان­ها می­گردند (9). مکانیسم اثر سودمند پروبیوتیک­ها کمک به درمان عدم تحمل لاکتوز، اسهال، یبوست، آلرژی­ها، بیماری های التهابی روده، سندرم روده تحریک­پذیر، زخم معده، تحریک سیستم ایمنی و پیش­گیری از بیماری­های خود ایمن، کاهش کلسترول و خاصیت ضدسرطانی آن­ها است (10).

تحقیقات اخیر نشان داده­اند در بالغین مصرف مکمل­های غذایی پروبیوتیکی حاوی سوش­های مختلف باکتری لاکتوباسیل، باعث کاهش واکنش­های آلرژیک در بینی (آبریزش، گرفتگی و خارش بینی) و یا در چشم­ها، ناشی از بیماری رینیت آلرژیک شده است. شایان ذکر است نتایج متفاوتی از اثرهای پروبیوتیک­ها در کنترل و درمان آسم و رینیت آلرژیک در کودکان به­دست آمده است. در بعضی مطالعه­ها مصرف انواع خاصی از باکتری­ها پروبیوتیک باعث بهبودی بیماری گردیده در حالی­که در پژوهش­های دیگر این اثرهای مفید مشاهده نشده است. شیوع بیماری­های آلرژی مانند آسم، اگزما، آلرژی غذایی و یا رینیت آلرژیک (آلرژی فصلی یا آلرژی بینی) در جهان به­طور چشم­گیری در حال افزایش است. این افزایش بیش­تر در کشورهای توسعه یافته و یا در حال توسعه بیش­تر به چشم می­خورد. با توجه­به افزایش شیوع بیماری­های آلرژیک به­خصوص اگزما و یا آسم در کودکان و هم­چنین عوارض و مشکلات ناشی از ابتلا به این بیماری­ها، به­نظر مصرف این فرآورده­های بی­ضرر کار نادرستی نباشد (11). لذا این مطالعه با هدف تعیین اثر درمانی افزودن پروبیوتیک­ها به درمان استاندارد در کودکان مبتلا به آسم خفیف تا متوسط انجام شد.

روش کار

پژوهش حاضر به روش کارآزمایی بالینی دو سوکور بر روی 120 بیمار 3 تا 8 ساله مراجعه کننده به درمانگاه­های تخصصی اطفال بیمارستان حشمتیه سبزوار انجام شد. این پژوهش مورد تصویب کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی سبزوار با کد IR.MEDSAB.REC.1396.179 قرار گرفت. کد کارآزمایی بالینی این طرح IRCT20180115038378N1 است. نمونه­ها با روش نمونه­گیری تصادفی ساده بر اساس بلوکی جای­گشتی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. معیار ورود به مطالعه عبارت بود از: کودکان 3 تا 8 ساله مبتلا به آسم خفیف تا متوسط با توجه­به ارزیابی شدت علائم آسم (تشخیص بر اساس رفرنس بیماری­های اطفال با توجه به تعداد حملات در هفته و ماه و میزان استفاده از برونکودیلاتورها تعیین گردید)، عدم ابتلا به سایر بیماری­های سیستمیک و عدم ابتلا به آلرژی فصلی و معیارهای خروج شامل انصراف از ادامه مطالعه به هر دلیل و مهاجرت از منطقه بود.

در این مطالعه، پس از شرح اهداف پژوهش و اخذ رضایت کتبی و ثبت اطلاعات و شماره تلفن برای پیگیری شرکت کنندگان، بیماران به­صورت تصادفی در دو گروه دارونما (تحت درمان با استفاده از قطره­های پلاسبو) و مداخله (تحت درمان با استفاده قطره­های پروبیوتیک) قرار گرفتند. از مکمل­های پروبیوتیک Pedilact (تهیه شده توسط شرکت زیست تخمیر Zist Takhmir جمهوری اسلامی ایران) که شامل سه باکتریLactobacillus rhamnosus ، Lactobacillus reuteri و Bifidobacterium infantis (برای هر کدام 109 C CFU) بود، به­میزان روزانه 5 تا 15 قطره براساس وزن (زیر 10 کیلوگرم 5 قطره، 10 تا 20 کیلوگرم 10 قطره و بالای 20 کیلوگرم 15 قطره) در یک وعده غذایی استفاده شد.

قطره­ها از نظر شکل و اندازه و بسته­بندی همسان­سازی شدند. براساس گروه بندی بیماران (مداخله و کنترل) در اختیار والدین کودکان مبتلا به آسم خفیف تا متوسط قرا گرفتند. قطره­ها به­مدت دو ماه مورد استفاده قرار گرفت. پس از گذشت 2 ماه از مصرف میزان دفعات و شدت حملات آسم در مراجعه مجدد به کلینیک توسط پزشک و مجری طرح به­وسیله ابزار استاندارد ACT) Asthma Control Test) ثبت گردید. تست کنترل آسم در سال 2004 برای ارزیابی تغییرهای معنادار بالینی در کنترل آسم طراحی شد (12). ACT ابزاری کوتاه و ساده و مشتمل بر 5 سؤال کلی در مورد بیماری آسم است که در مورد مدت زمان ایجاد اختلال در کار، مدرسه و خانه بـه­علت بیمـاری آسم، دفعات ایجاد کوتاهی تـنفس، اختلال خواب، مـصرف داروهای نجاتبخش و میزان کنترل آسم طبق نظر بیمار است که در همه سؤالات از معیار 4 هفته گذشته استفاده شده است. برای هر یک از سؤالات، 5 گزینه در نظر گرفته شده و به هر کدام از آنها نمره­ای اختصاص می­یابد که در نسخه فارسی به­صورت نمره 1 تا 5 است. نمره 25 نشان دهنده تحت کنترل کامل آسم توسط فرد طی 4 هفته گذشته بود، نمره 24-20 نشان دهنده کنترل نسبی آسم و نمره کم­تر از 20 نشان دهنده عدم کنترل آسم بوده است (13). پس از تکمیل پرسش­نامه­ها امتیاز به­دست آمده در هر فرد توسط پژوهشگر استخراج و اطلاعات در نرم­افزار SPSS19 ثبت گردید و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. برای توصیف و تحلیل داده­ها از آمار توصیفی (فراوانی، درصد و میانگین ± انحراف معیار) و آزمون تی مستقل (برای متغیرهای کمی) وکای دو (برای متغیرهای کیفی) استفاده شد. میزان معنی­داری آماری P value<0.05 در نظر گرفته شد.

نتایج

این پژوهش با هدف تعیین اثر درمانی افزودن پروبیوتیک در کودکان مبتلا به آسم خفیف تا متوسط به درمان استاندارد و میزان اثر بخشی این مکمل­ها در کاهش شدت و تعداد حملات آسم روی 120 نفر از کودکان بیمار 3 تا 8 ساله (60 نفر تحت درمان با پروبیوتیک و 60 نفر تحت درمان با پلاسبو) انجام شد. در بررسی اطلاعات جمع­آوری شده از شرکت کنندگان در پژوهش در دو گروه مداخله و کنترل، اختلاف آماری معنی­داری بین دو گروه از نظر متغیرهای زمینه­ای و میزان شدت بیماری وجود نداشت و دو گروه با هم همگن بودند (05/0P value>) .این موارد به تفکیک گروه­های مورد مطالعه در جدول شماره 1 نشان داده شد (جدول 1).

در بررسی نهایی پیامد ها، نتایج به دست آمده از پرسشنامه ACT به صورت کنترل نسبی و عدم کنترل، به تفکیک گروه های مورد بررسی به دست آمد و بین دو گروه از نظر تاثیر بر کنترل بیماری (عدم کنترل، کنترل نسبی و کنترل کامل) در دو گروه مداخله و کنترل اختلاف آماری معنی داری وجود نداشت (05/0Pvalue>) (جدول 2 ).

 

 

جدول 1: بررسی متغیرهای دموگرافیک و میزان شدت بیماری در شروع مطالعه در دو گروه مداخله و کنترل

 

متغیر

گروه

 

P-value/Test

جنس

پروبیوتیک

دختر

پسر

کای اسکوار/1

66/%36

33/%63

پلاسبو

66/%36

33/%63

تحصیلات پدر

 

پروبیوتیک

بیسواد

سیکل

دیپلم

دانشگاهی

کای اسکوار/ 59/0

7/6%

0/25%

7/31%

7/36%

پلاسبو

7/6%

0/15%

7/36%

7/41%

تحصیلات مادر

پروبیوتیک

0/15%

7/16%

3/43%

0/25%

کای اسکوار/ 49/0

پلاسبو

7/6%

0/15%

3/48%

0/30%

میانگین و انحراف معیار سن

پروبیوتیک

79/4 ±1/155

953/0/Ttest

پلاسبو

95/4 ± 534/1

میانگین و انحراف معیار وزن

پروبیوتیک

92/17 ± 62/3

73/0/Ttest

پلاسبو

15/18 ± 55/3

میانگین و انحراف معیار

مدت زمان ابتلا به بیماری

پروبیوتیک

63/10 ± 82/7

33/0/Ttest

پلاسبو

58/13 ± 82/6

میانگین و انحراف معیار

مدت زمان استفاده از اسپری

پروبیوتیک

57/7 ± 18/6

17/0/Ttest

پلاسبو

08/10 ± 95/4

میانگین و انحراف معیار

مراجعه به اورژانس بیمارستان به علت عود علائم در یکسال اخیر

پروبیوتیک

5 ± 32/2

27/0/Ttest

پلاسبو

7± 32/3

 

 

جدول 2: بررسی پیامد کنترل آسم پس از گذشت 2 ماه در دو گروه مداخله و کنترل

گروه

ACT

کل

P-value/Test

کنترل نسبی

امتیاز 20-24

عدم کنترل

کمتر از 20

کای اسکوار

0.21

مداخله

(%0/20)12

(%0/80)48

(%0/100) 60

کنترل

(%7/31)19

(%3/68)41

(%0/100)60

کل

(%8/25)31

(%2/74)89

(%0/100)120

 

 

بحث

این مطالعه با هدف تعیین اثر درمانی افزودن پروبیوتیک در کودکان مبتلا به آسم خفیف تا متوسط به درمان استاندارد در بیماران 3 تا 8 سال مراجعه کننده به درمانگاه­های تخصصی اطفال انجام گرفت. در بررسی پیامدها پس از 2ماه از دریافت قطره پروبیوتیک و پلاسبو در دو گروه مداخله و کنترل مشخص شد افزودن پروبیوتیک­ها به درمان استاندارد کودکان مبتلا به آسم خفیف تا متوسط به­مدت دو ماه، باعث ایجاد تغییر معنی­دار آماری در چگونگی کنترل بیماری در دو گروه مداخله و کنترل نشد. در مقایسه­ای که بین نتایج این مطالعه با مطالعه­های مشابه صورت گرفت این موارد استخراج شد:

در مطالعه­ای که توسط Williams  و همکاران، 10 فرد بالغ مبتلا به آسم ناشی از ورزش و 8 فرد بدون سابقه آسم به­صورت اتفاقی از B-GOS یا پلاسبو به­مدت 3 هفته استفاده نمودند. در ابتدای این مطالعه و بعد از هر دوره درمانی سه هفته­ای از افراد شرکت کننده در این مطالعه نمونه خون گرفتند و نشانگرهای التهاب مسیرهای هوایی را در خون آن­ها جستجو کردند. بر اساس نتایج این مطالعه، افرادی که سابقه هیچ نوع آسم نداشتند، بعد از مصرف پروبیوتیک هیچ بهبودی در عملکرد ریه آن­ها دیده نشد اما پروبیوتیک موردنظر بهبود قابل توجهی در عملکرد ریه افراد مبتلا به آسم ناشی از ورزش ایجاد کرد. علاوه­بر این نشانگرهای التهاب راه­های هوایی در خون افراد مبتلا به آسم ناشی از ورزش بعد از مصرف پروبیوتیک، به اندازه قابل توجهی کاهش یافت (14). مطالعه YueSheng Chen MD یک مطالعه تصادفی دوسویه کور با گروه کنترل استفاده کننده از پلاسبو در بچه­های مدرسه­ای (6 تا 12 سال) مبتلا به آسم و رینیت آلرژیک بود. در این مطالعه از Lactobacillus gasseri A به­مدت 8 هفته استفاده شد. گروه استفاده کننده از Lactobacillus gasseri A، 49 نفر و گروه استفاده کننده از پلاسبو 56 نفر بودند .در ابتدا با استفاده از تست عملکردی ریه شدت کلینیکال آسم به­وسیله پزشک مسئول اندازه­گیری شد. از کارت­های روزانه جهت ثبت PEFR، علائم آسم ورینیت آلرژیک به­منظور اندازه­گیری میزان بازدهی درمان استفاده گردید. پارامترهای ایمونولوژیک مانند میزان توتال IgE و تولید سایتوکین­ها به­وسیله PMBCs قبل از انجام و پس از پایان مطالعه اندازه­گیری شد. در پایان مطالعه نتایج نشان دهنده بهبود عملکرد ریوی و افزایش PEFR به­صورت به­طور کامل واضح بود و علائم آسم ورینیت آلرژیک در گروه استفاده کننده از پروبیوتیک به طور واضحی در مقایسه با گروه کنترل کاهش یافته بود. کاهش چشم­گیر در میزان 12TNF-α ,IFN-γ ,IL- به­وسیله PMBCs مشاهده گردید. در نتیجه مکمل­های غذایی پروبیوتیک ممکن است که سود کلینیکال در کودکان مدرسه­ای که از بیماری­های آلرژیک راه­های هوایی و رینیت آلرژیک رنج می­برند داشته باشد (15). در مطالعه MarkoKalliomäki و همکاران نیز 131 کودک 6 تا 24 ماهه در یک مطالعه دو سوکور به­مدت 6 ماه با مکمل پروبیوتیک Lactobacillus GG  قرار گرفت. افراد به­صورت رندوم انتخاب شده و تحت درمان با کپسول­هایی از LGG قرار گرفتند. کپسول­ها از نظر سایز، شکل و اندازه هم­سان­سازی شدند و مانیتور کودکان به­مدت 1 سال پس از درمان انجام گرفت. دارودرمانی در گروه بیمار سبب کاهش میزان سرفه، ویز، تعداد و روزهای بستری بیمارستان و افزایش دادن روزهای بدون علامت و روزهای بدون استفاده از اسپری شد. برای کودکان در هر ویزیت درمانگاهی SCORAD جهت تشخیص درماتیت آتوپیک بررسی شد، درماتیت آتوپیک توسط کرایتریایی شامل خارش، حملات مزمن و علائم پوستی به مدت حداقل 1 ماه در هر ویزیت تأیید شد. آسم نیز توسط کرایتریایی شامل سرفه مکرر، ویز، کوتاهی نفس بررسی شد. نمونه خون در ویزیت 1، 3 و 5 گرفته شد و حساسیت نسبی­به آلرژن­های غذایی و تنفسی شایع بررسی شد. IGE توتال و اختصاصی، پروتئین کاتیونیک ائوزینوفیل و سطح ائوزینوفیل­ها نیز اندازه­گیری شدند. این تحقیق ثابت کرد که مصرف داروهای پروبیوتیک سبب کاهش مشکلات طی حمله آسم و درماتیت آتوپیک در این کودکان گردید (16). نتایج مطالعه­های فوق با مطالعه حاضر همسو نمی­باشد. علت این تفاوت می­تواند گروه سنی جامعه مورد مطالعه، ویژگی­های جوامع مختلف، مدت زمان پیگیری بیماران و روش بررسی پیامدها باشد. در متاآنالیز انجام شده در سال 2018 توسط Jilei Lin و همکاران یازده مطالعه کارآزمایی بالینی با مجموع 910 کودک دارای معیارهای واجد شرایط وارد مطالعه شدند. در این مطالعه نسبت کودکان با اپیزود آسم کم­تر در گروه پروبیوتیک نسبت­به گروه کنترل به­طور قابل توجهی بالاتر بود اما نتایج حاصل از پرسش­نامه کنترل آسم در دوران کودکی، اختلاف آماری معنی­داری بین گروه­های مداخله و کنترل نشان نداد (17)

از جمله مشکلات و محدودیت¬های این پژوهش می­توان به موارد زیر اشاره کرد: دشواری در تشخیص دقیق وگروه-بندی بیماران با توجه­به مراجعات نامنظم به درمانگاه¬های تخصصی، عدم وجود سابقه ثبت شده از بیماران با توجه­به نبود پرونده­های الکترونیک سلامت کودکان از بدو تولد و مشکلات پیگیری بیماران در طی انجام مطالعه بود.

نتیجه­گیری

با توجه­به نتایج این مطالعه و عدم ایجاد تأثیر معنی­دار آماری بین دو گروه مداخله و کنترل اضافه کردن پروبیوتیک­ها به درمان استاندارد آسم در کودکان مبتلا به آسم خفیف تا متوسط پیشنهاد نمی­شود.

در مطالعه­های آینده می­توان میکروارگانیسم­های مختلف را به­عنوان پروبیوتیک به­کار برد و تأثیر آن­ها را در مطالعاتی با تعداد نمونه بیش­تر و مدت زمان پیگیری طولانی­تر بررسی کرد و نیز از پرسش­نامه­های استاندارد کنترل آسم همراه با تست­های پاراکلینیک نشان­دهنده افزایش حساسیت راه­های هوایی شامل تست­های سرولوژی، بررسی ایندکس­های خونی و فاکتورهای التهابی استفاده کرد.

سپاسگزاری

این مقاله حاصل بخشی از پایان­نامه دکترای حرفه­ای دانشگاه علوم پزشکی سبزوار است. بدین­وسیله نویسندگان از معاونت محترم پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار و والدین و کودکانی که در انجام این پژوهش ما را یاری نمودند، مراتب تقدیر و تشکر خود را اعلام می­دارند

 

 

منابع

1. Masoli M, Fabian D, Holt S, Beasley R. Developed for the global initiative for asthma. Global burden of asthma. 2004.

2. Dietert RR. Maternal and childhood asthma: risk factors, interactions, and ramifications. Reprod Toxicol. 2011;32(2):198-204.

3. Woolcock A. Worldwide trends in asthma morbidity and mortality. Explanation of trends. Int J Tuberc Lung Dis. 1991;66(2-3):85-9.

4. Masoli M, Fabian D, Holt S, Beasley R. Developed for the global initiative for asthma. Global Burden of Asthma; 2004.

5. Sears M. Worldwide trends in asthma mortality. Int J Tuberc Lung Dis. 1991;66(2-3):79-83.

6. Nabavi M, Ghorbani R, Nabavi M, Hoseinzadeh Y. Prevalence of food allergy in asthmatic children under 18 years of age in Semnan-Iran in 2007-2008. Koomesh. 2010;11(3):162-8.

7. Longo-D  C-D, Jemison-L , Fussi-A, Hoser-E , Loskazo-J. Harison:Respiratory system disease. ed t, editor: Arjmand; 2012.

8. Yawn BP. Factors accounting for asthma variability: achieving optimal symptom control for individual patients. Prim Care Respir J. 2008;17(3):138.

9. Akhlaghi N, Mortazavi S. Role of probiotics in oro-dental health. Directory of Open Access Journals. 2011;7(2):187-91.

10. Harisa G, Taha E, Khalil A, Salem M. Oral administration of Lactobacillus acidophilus restores nitric oxide level in diabetic rats. Aust J Basic Appl Sci. 2009;3(3):2963-9.

11. Akelma AZ TZ. Probiotics and allergic disease. World J Immunol. 2016; 6(1): 75-82.

12. Shackelford J, Bachman JH. A comparison of an individually tailored and a standardized asthma self-management education. Am. J. Health Educ. 2009;40(1):23-9.

13. Kavut AB, Kalpaklıoğlu AF. Impact of asthma education meeting on asthma control level assessed by asthma control test. World Allergy Organ J. 2010;3(1):6-8.

14. Williams NC, Johnson MA, Shaw DE, Spendlove I, Vulevic J, Sharpe GR, et al. A prebiotic galactooligosaccharide mixture reduces severity of hyperpnoea-induced bronchoconstriction and markers of airway inflammation. Br. J. Nutr. 2016;116(5):798-804.

15. Chen YS, Lin YL, Jan RL, Chen HH, Wang JY. Randomized placebo‐controlled trial of lactobacillus on asthmatic children with allergic rhinitis. Pediatr Pulmonol. 2010;45(11):1111-20.

16. Kalliomäki M, Salminen S, Arvilommi H, Kero P, Koskinen P, Isolauri E. Probiotics in primary prevention of atopic disease: a randomised placebo-controlled trial. The Lancet. 2001;357(9262):1076-9.

17. Lin J, Zhang Y, He C, Dai J. Probiotics supplementation in children with asthma: A systematic review and meta‐analysis. J Paediatr Child Health. 2018;54(9):953-61.

 

 

 

 

 

 

 

نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: سلولی و مولکولی
دریافت: 1399/11/28 | پذیرش: 1399/9/10 | انتشار: 1399/9/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | New Cellular and Molecular Biotechnology Journal

Designed & Developed by : Yektaweb